Станете по-съпричастни

Емоционално интелигентните хора са добри в това да влязат в обувките на друг човек и да разберат как се чувстват. Емпатията е нещо повече от просто разпознаване на това как се чувстват другите. Включва и как реагирате на тези емоции.

На работното място съпричастността ви позволява да разберете различната динамика между колегите и ръководителите. Също така ви позволява да разпознаете кой държи властта и как тя влияе на поведението, чувствата и взаимодействията, произтичащи от такива взаимоотношения.

• Вижте нещата от гледна точка на другия човек. Понякога може да бъде предизвикателство, особено ако чувствате, че другият човек греши. Но вместо да оставите разногласията да се натрупват в големи конфликти, отделете време да разглеждате ситуацията от гледната точка на другия. Това може да бъде чудесна първа стъпка към намиране на средна позиция между две противоположни гледни точки.

• Обърнете внимание на това как реагирате на другите. Оставяте ли им възможност да споделят своите идеи? Признавате ли техния принос, дори ако не сте съгласни? Уведомяването на другите, че техните усилия имат заслуги, често помага на всеки да се чувства по-готов да направи компромис.

Защо емпатията е важна

Работете върху вашата мотивация

Друг ключов компонент на емоционалната интелигентност е вътрешната мотивация. Хората, които имат силен EQ, са склонни да бъдат по-мотивирани да постигат цели заради себе си. Вместо да търсят външни награди, те искат да правят нещата, защото ги намират за смислени и са страстни в това, което правят.

Парите, статутът и признанието са страхотни, но хората, които имат голям успех на работното място, обикновено са мотивирани от нещо повече от това. Те са страстни за това, което правят. Имат ангажимент към работата си, обичат да приемат нови предизвикателства и ентусиазмът им може да изглежда заразен. Те не се предават пред препятствията и са в състояние да вдъхновят другите да работят усилено и да упорстват, за да постигнат целите.

• Фокусирайте се върху това, което обичате в работата си. Вероятно има неща във вашата работа, които обичате, и неща, които мразите. Опитайте да се съсредоточите върху аспектите на вашата работа, които ви харесват, като чувството за постижение, което получавате, когато завършите голям проект или помагате на клиентите си да напредват към техните собствени цели. Идентифицирайте тези компоненти на вашата работа и се вдъхновете от тях.

• Опитайте се да поддържате позитивно отношение. Забележете колко оптимистични хора на работното място са склонни да вдъхновяват и мотивират другите. Приемането на такъв вид отношение може да ви помогне да се чувствате по-позитивно в работата си.

Нещо в заключение

Емоционалната интелигентност играе важна роля не само за благосъстоянието, но и за вашия успех на работното място. За щастие има редица уроци, които можете да вземете от психологията на емоциите, които ще ви позволят да подобрите своето EQ и да насърчите по-големи емоционални компетенции, за да подобрите работата си и успеха в кариерата.

Станете по-съпричастни
Към началото