Монтесори

Методът „Монтесори“

Мария Монтесори е италиански лекар и учител. Тя е създала своя собствена система за обучение на деца, преди сто години, в началото на 20-ти век. Отначало системата е била предназначена за деца със специални нужди, а след това става и за всички останали. Много родители избират да дадат детето си в детска градина „Монтесори“, други опитват да прилагат метода „Монтесори“ у дома.

Същността на методът Монтесори може да бъде описана само с няколко думи:

„Помогнете ми да го направя сам“.

Методът Монтесори на Мария Монтесори е вярвала, че всяко дете от раждането се стреми към знания. Всичко, което родителите и възпитателите трябва да направят, е да създадат развиваща се среда, да научат децата как да използват предметите и да им позволят да избират с какво, как и колко да играят.

Какво представляват, кои са и колко продължават сензитивните периоди според д-р Мария Монтесори?

Накратко, сензитивните или чувствителните периоди са възрастта, в която детето лесно, естествено научава определени неща. Ако времето още не е дошло или, напротив, е пропуснато, на детето ще му бъде безинтересно и трудно.

Сред основните сензитивни периоди Мария Монтесори е отделила шест:

  1. Период на възприемане на реда (от 0 до 3 години). Тоест, по-трудно е да научиш четиригодишно дете да почисти след себе си, отколкото двегодишно дете.

Между другото, поддържането на чистота е един от принципите на метода. Децата се учат не само да поставят играчките на мястото им, но също така, например, да избърсват разлятата вода, да измитат разсипаните зърнени храни, да мият чинии и да участват в общото почистване.

2. Периодът на развитие на движенията и действията (от 1 до 4 години). Време е за детски площадки, стълби, пързалки и люлеещи се столове. Когато детето трябва активно да развива координацията и да укрепва различни мускулни групи, които ще му помогнат в бъдеще.

3. Период на сетивно развитие (от 0 до 5,5 години). Дълъг период, когато детето опознава света чрез звуци, миризми и усещания. По това време се формират неговите представи за цвят, форма, размер и така нататък.

4. Период на възприемане на малки предмети (от 1,5 до 5,5 години). За развитие на много фината моторика на детето. Монтесори предлага да се използват най-простите материали: игра с мъниста, боб, грах и други зърнени култури, нанизване на мъниста върху конче и подреждане на пъзели.

5. Периодът на развитие на речта (от 0 до 6 години). Ако детето още не говори след година, всичко е наред. Речта на децата се развива до шестгодишна възраст. Карти, визуални предмети, книги помагат много в това отношение. И, разбира се, присъствието на възрастен наблизо – родители и възпитатели.

6. Период на развитие на социалните умения (от 2,5 до 6 години). В същото време няма смисъл да принуждавате детето да поздравява или да бъде учтиво.

Към началото